Jakie witaminy należy przyjmować przy cukrzycy?

Jakie witaminy należy przyjmować przy cukrzycy?

Wiele suplementów związanych z cukrem we krwi jest sprzedawanych w dziale witamin w sklepie spożywczym. Mogą one być korzystne dla pacjentów z cukrzycą, pomagając im kontrolować poziom cukru we krwi. Jednak żaden suplement nie jest w stanie całkowicie wyleczyć cukrzycy. Nigdy nie należy brać ich jako substytutu leków na receptę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o odpowiednich suplementach dla osób z cukrzycą. Oto kilka z nich:

Resweratrol

Niektóre badania sugerują, że resweratrol może poprawić zmienne metaboliczne u osób z cukrzycą typu 1. Jednak potrzeba więcej badań, aby określić, czy resweratrol może pomóc pacjentom z upośledzoną tolerancją glukozy lub osobom zagrożonym rozwojem cukrzycy. Oto kilka obiecujących wyników ze wstępnych badań. Resweratrol może być użytecznym uzupełnieniem obecnych stratagemów leczenia cukrzycy. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Według niektórych badań resweratrol może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 zmniejszyć sztywność tętnic. Jest to ważne, ponieważ usztywnione tętnice mogą prowadzić do zwiększonego ryzyka zawału serca i udaru. W jednym badaniu pacjenci z cukrzycą typu 2 otrzymywali suplementy resweratrolu przez dwa tygodnie, zwiększając ich dawkę do trzystu miligramów dziennie. W osobnym badaniu pacjenci z cukrzycą typu 2 otrzymywali przez cztery tygodnie placebo bez polifenoli. W grupie leczonej resweratrolem sztywność tętnic zmniejszyła się o ponad dziesięć procent.

Badania wykazały również, że resweratrol może pomóc w zapobieganiu miażdżycy. Zapalne białe krwinki rekrutują się do ścian tętnic, co znane jest jako miażdżyca. Resweratrol hamuje te komórki zapalne. Ma również właściwości przeciwzapalne, co może pomóc osobom z cukrzycą. Najnowsze badania sugerują, że resweratrol ma działanie antyoksydacyjne, co pozwala organizmowi w naturalny sposób zwalczać szkodliwe skutki wysokiego poziomu cukru we krwi.

Resweratrol pomaga zapobiegać wysokiemu poziomowi cukru we krwi

W niedawnym badaniu przeanalizowano dane z randomizowanych badań kontrolowanych i stwierdzono, że resweratrol pomaga zapobiegać wysokiemu poziomowi cukru we krwi, gdy jest stosowany jako lek na cukrzycę. Do badania włączono 57 pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy mieli upośledzoną tolerancję glukozy (IGT). Uczestnicy byli w wieku średnio 56 lat, uznani za otyłych według standardowych obliczeń BMI. Uczestnikom podawano resweratrol w dawkach dziennych od ośmiu miligramów do trzech tysięcy miligramów dziennie przez okres do czterech tygodni. Po tym okresie czasu nie stwierdzono istotnych statystycznie zmian w sztywności aorty ani w poziomie insuliny po posiłku.

Mechanizm, dzięki któremu resweratrol poprawia wrażliwość na insulinę, nie jest całkowicie zrozumiały, ale wydaje się, że działa on poprzez hamowanie działania kluczowego enzymu w regulacji stężenia glukozy. Enzym ten jest odpowiedzialny za wydzielanie insuliny, proces, który wymaga odpowiedniej ilości glukozy we krwi. Resweratrol zwiększa poziom cAMP w komórkach, co hamuje aktywność fosfodiesteraz cyklicznych nukleotydów (PDE). Oprócz zwiększenia poziomu cAMP, resweratrol zmniejsza również zawartość ATP i stymuluje wychwyt glukozy.

W badaniu resweratrol podawany jest w postaci iniekcji dożylnej. Resweratrol wchłonięty tą drogą omija proces trawienia, metabolizm wątrobowy i koniugację. Te czynniki sprawiają, że resweratrol jest tak silny w walce z cukrzycą. Potrzebne są większe badania, aby zbadać dokładny mechanizm działania resweratrolu.

Magnez reguluje wrażliwość na insulinę

W jednym z badań stwierdzono związek między niskim poziomem magnezu a zwiększonym ryzykiem wystąpienia prediabetes u starszych kobiet. W tym badaniu 1120 kobiet z prediabetes było obserwowanych przez 5,7 roku. Jedno z badań wykazało, że spadek poziomu magnezu o 0,1 mmol/l był związany z 12% wzrostem ryzyka rozwoju prediabetes. Badacze zauważyli, że związek ten był istotny zarówno w przypadku, jak i insulinooporności.

W innym badaniu stwierdzono, że magnez obniża poziom białka c-reaktywnego u pacjentów z cukrzycą. Doustna suplementacja magnezu zmniejszyła poziom białka c-reaktywnego u pacjentów z cukrzycą i prediabetes, a także zmniejszyła poziom HbA1c u szczurów z klamrą hiperinsulinemiczno-euglikemiczną. W tym badaniu stężenie magnezu u pacjentów było mierzone przed i 180 minut po podaniu glukozy.

Przyjmowanie suplementów magnezu jest ważne dla osób z cukrzycą, ponieważ może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i uregulować ciśnienie krwi. Niski poziom magnezu może przyczynić się do insulinooporności, cukrzycy typu 2, zwiększonego oddawania moczu. Ważne jest, aby pamiętać, że nie wszystkie suplementy magnezu są tworzone równe. Niektóre są lepsze dla pewnych typów pacjentów, a inne mogą nie być odpowiednio wchłaniane.

Istnieją dwa rodzaje badań dotyczących spożycia magnezu: dane skorygowane o kalorie i dane nieskorygowane o kalorie. Dane skorygowane o kalorie są ogólnie uważane za najbardziej wiarygodne w zakresie pomiaru składu diety. Jednak w tym drugim badaniu dzieci otyłe miały niższe spożycie magnezu niż dzieci szczupłe. Różnice między grupami wynikały z różnych rodzajów źródeł pożywienia, które są bogate w magnez.

Kwas alfa-liponowy

Organizm naturalnie wytwarza kwas alfa-liponowy, który jest antyoksydantem pomagającym przekształcić glukozę w energię. Przeciwutleniacz działa na „wolne rodniki”, produkty odpadowe wytwarzane, gdy organizm rozkłada żywność na energię. Wolne rodniki są potencjalną przyczyną uszkodzenia komórek, narządów i tkanek. Jako taki, kwas alfa-liponowy jest przydatny dla osób cierpiących na cukrzycę. Jeśli jednak przyjmujesz już leki na cukrzycę, powinieneś omówić stosowanie suplementu kwasu alfa-liponowego ze swoim lekarzem.

Wśród najbardziej obiecujących badań dotyczących stosowania kwasu alfa-liponowego w cukrzycy są te, które dotyczą serca i układu nerwowego. Badania te pokazują, że suplementy kwasu alfa-liponowego są bezpieczne i skuteczne, jeśli są przyjmowane zgodnie z zaleceniami. Pokarmy bogate w kwas alfa-liponowy obejmują chude czerwone mięso, ryby, wzbogacone witaminami płatki śniadaniowe i produkty mleczne. Ponadto, kwas alfa-liponowy ma zdolność do ochrony tkanek przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym, który jest częstym elementem neuropatii cukrzycowej. Wreszcie, niektóre z badań sugerują, że suplementy kwasu alfa-liponowego mogą pomóc w zarządzaniu poziomem cukru we krwi w neuropatii cukrzycowej.

Pomimo wielu korzyści płynących z kwasu alfa-liponowego, nadal istnieje szereg skutków ubocznych związanych z tą witaminą. Na przykład, niektóre badania wykazały, że może ona zmniejszyć objawy związane z neuropatią cukrzycową, w tym uszkodzenia nerwów. Ponadto stwierdzono, że ALA znacznie obniża białko C-reaktywne (CRP), które jest markerem przewlekłego stanu zapalnego i może być związane z wieloma szkodliwymi chorobami. Kwas ten pomaga również zmniejszyć stres oksydacyjny, jedną z głównych przyczyn chorób serca, a także „zły” cholesterol.

Witamina D

W niedawno przeprowadzonym badaniu naukowcy stwierdzili istotny związek między stężeniem 25(OH)D w surowicy a kontrolą glikemii w grupie osób chorych na cukrzycę. Po uwzględnieniu innych czynników ryzyka, poziom witaminy D był istotnie związany z kontrolą glikemii. Inne istotne czynniki obejmowały FBG, skurczowe ciśnienie krwi i rodzaj leków przeciwcukrzycowych. Wyniki sugerują, że witamina D może być przydatna w zapobieganiu cukrzycy, zwłaszcza cukrzycy typu 2.

Badanie przeprowadzono w Szpitalu Uniwersyteckim w Oslo oraz w Regionalnym Komitecie Etyki Badań Medycznych i Zdrowia w południowo-wschodniej Norwegii. Obejmowała dane z dokumentacji medycznej pacjentów, w tym szczegółowe wywiady i raporty z badań fizycznych. Zebrano dane dotyczące różnych zmiennych, w tym wieku, płci, pochodzenia etnicznego i stężenia glukozy we krwi na czczo, a także poziomu hemoglobiny A1c i 25(OH)D. Protokół badania był zgodny z zasadami podwójnie ślepej próby, przy czym zarówno uczestnicy, jak i badacze kliniczni byli ślepi na leczenie.

Rola witaminy D w cukrzycy pozostaje niejasna. Badania sugerują, że witamina D może zmieniać funkcję komórek b trzustki, wrażliwość na insulinę i ogólnoustrojowy stan zapalny. Mimo że wyniki tych badań są ograniczone, badania obserwacyjne dostarczyły ważnych informacji na temat związku przyczynowego. Jednakże, aby przetestować konkretną hipotezę, konieczne są badania interwencyjne. W randomizowanych badaniach kontrolowanych suplementacja witaminą D nie poprawiła znacząco wrażliwości na insulinę i insulinooporności. Wyniki badań są ważne dla opracowania opartej na kryteriach klinicznych strategii leczenia cukrzycy typu 2.

Benfotiamina

Benfotiamina i witaminy dla diabetyków nie są nowymi suplementami, ale znaczenie benfotiaminy jest nadal niejasne. Ten artykuł analizuje rolę benfotiaminy w cukrzycy, a także różne patologiczne powikłania. Benfotiamina pomaga utrzymać zdrowie naczyń krwionośnych, a także wspiera układ nerwowy. Jest szczególnie pomocna w leczeniu neuropatii cukrzycowej.

Korzyści płynące ze stosowania benfotiaminy i innych witamin u osób chorych na cukrzycę wykazano w badaniach na zwierzętach. W pierwszym badaniu szczury, którym podawano suplementację benfotiaminą przez 24 miesiące, miały poprawioną funkcję nerwów obwodowych i zmniejszone markery zapalne, w porównaniu z osobnikami z grupy kontrolnej. Badania te są wspierane przez Norweską Radę ds. Badań Naukowych, Fundusz Badań nad Cukrzycą oraz uniwersytety Aker i Ulleval. Nie zgłoszono jednak potencjalnych konfliktów interesów.

Inną ważną rolą benfotiaminy jest jej wpływ na serce. Wysokie uszkodzenia cukru we krwi mogą negatywnie wpływać na komórki siatkówki. Dlatego kluczowe jest przyjmowanie suplementów witaminowych z benfotiaminą w połączeniu z innymi witaminami. Wysoki poziom cukru we krwi może uszkodzić siatkówkę oka i może spowodować ślepotę. Oprócz zachowania siatkówki, benfotiamina pomaga chronić oczy przed kradnącą wzrok retinopatią cukrzycową.

Działanie cukru może być niebezpieczne dla Twojego zdrowia, dlatego pamiętaj o przyjmowaniu benfotiaminy i witaminy B6. Benfotiamina pomaga kontrolować poziom cukru we krwi poprzez zmniejszenie metabolitów glukozy i powstrzymanie tworzenia się szkodliwych białek. Ponadto poprawia przewodnictwo nerwowe i zmniejsza ból związany z uszkodzeniem nerwów. Suplementacja benfotiaminy może również pomóc w zapobieganiu cukrzycowym uszkodzeniom nerwów.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *