Jak wygląda proces syntezy witaminy D u dorosłego człowieka?

Jak wygląda proces syntezy witaminy D u dorosłego człowieka?

Skóra jest odpowiedzialna za przekształcenie cholesterolu w witaminę D, a ciało przechodzi zmiany chemiczne w wątrobie i nerkach, aby wyprodukować hormon kalcytriol. Hormon ten odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowego poziomu wapnia i fosforu we krwi. Największy układ narządów dokrewnych, przewód pokarmowy, jest również zaangażowany w wytwarzanie hormonów i odgrywa rolę w metabolizmie.

Z radością przedstawiamy materiał, który powstał w sojuszu z medycyna-mitochondrialna.pl

Światło słoneczne

Wraz z wiekiem ilość otrzymywanego światła słonecznego odgrywa kluczową rolę we wpływaniu na skórną produkcję witaminy D3. W pierwszych latach życia poziom 7-dehydrocholesterolu w naskórku jest dość stabilny i wzrasta o około 50%. Z wiekiem nasza skóra zaczyna tracić zdolność do syntezy witaminy D3, a 70-latek wystawiony na działanie tej samej ilości promieni słonecznych może wytworzyć tylko około 25% witaminy D3, którą wyprodukował jako 20-latek.

Ludzie czerpią witaminę D przede wszystkim z ekspozycji na słońce. Skóra absorbuje fotony ultrafioletu B, które są następnie szybko przekształcane w witaminę D3. Ilość witaminy D, którą wytwarzamy na skórze zależy od kilku czynników, w tym pory dnia, pory roku i szerokości geograficznej ekspozycji. Ekspozycja na światło słoneczne wpływa również na skórną produkcję witaminy D, która jest metabolizowana w nerkach do witaminy D3 i 1,25-hydroksywitaminy D3.

Ilość światła słonecznego, która może wywołać skórną produkcję witaminy D3 przez organizm, różni się w zależności od szerokości geograficznej i pory roku. W północnej części świata promienie słoneczne docierają do ziemi pod skośnym kątem, dlatego fotony UVB są absorbowane i emitowane przez warstwę ozonową na większą odległość. Skutkuje to mniejszą ilością fotonów UVB na metr kwadratowy skóry.

Niedobór witaminy D jest obecnie uznawany za poważny problem zdrowotny, szczególnie u osób dorosłych po 50. roku życia. W jednym z badań Gloth i współpracownicy stwierdzili, że niedobór witaminy D występuje u 54% mieszkańców miast, 38% pacjentów domów opieki i 50% pacjentów hospitalizowanych. W innym badaniu Sullivan i współpracownicy stwierdzili, że 41% ze 169 skądinąd zdrowych dorosłych osób miało niedobór witaminy D przez cały rok. Niestety, ryzyko niedoboru witaminy D jest jeszcze większe u młodych dorosłych i tych, którzy uczęszczają do szkoły i nigdy nie otrzymują wystarczającej ilości światła słonecznego.

Fitoplankton

Fitoplankton to małe organizmy, które produkują witaminę D w odpowiedzi na światło słoneczne. Dwa przykłady takich organizmów to coccolithophore i Emiliania huxleyi. Żaden z tych organizmów nie jest bezpośrednio odpowiedzialny za syntezę witaminy D. Niemniej jednak przyczyniają się one do zwiększenia poziomu witaminy D w organizmie. Zatem codzienne spożywanie fitoplanktonu jest niezbędne dla zdrowej skóry.

Fitoplankton produkuje witaminę D w oceanie od ponad 500 milionów lat. Podczas gdy rola witaminy D w niższych organizmach bezkręgowych pozostaje niejasna, większość kręgowców uzależniona jest od wystarczających ilości tego składnika odżywczego, aby utrzymać zmineralizowany szkielet. Obecnie niedobór witaminy D jest powszechną epidemią i może prowadzić do wielu chorób kości.

Różne owady są zdolne do syntezy witaminy D, w tym szarańcza wędrowna. Świerszcze domowe i mączniki żółte wykazywały podwyższony poziom witaminy D3 po ekspozycji na promieniowanie UVb, ale BSFL nie. Oba gatunki owadów miały wyższe poziomy witaminy D2 niż BSFL, chociaż różnica nie była znacząca ze względu na małe rozmiary próbek. Niemniej jednak badanie to wskazuje, że związek między ekspozycją na UVb a syntezą witaminy D u owadów nie jest tak silny, jak się zakłada.

Kiedy człowiek spożywa odpowiednią ilość witaminy D, jest ona przekształcana w formę zwaną 1,25-dihydroksycholekalcyferolem. Ta ostatnia jest główną krążącą formą witaminy D, a także jest formą aktywną hormonalnie. Hormon ten jest kluczowym endokrynnym regulatorem metabolizmu wapnia i fosforu u kręgowców. Reguluje również układ odpornościowy, napięcie naczyń krwionośnych i syntezę insuliny.

Prostata

Stężenie 25-hydroksywitaminy D w surowicy wynoszące 7,6 ng/mL lub mniej było związane ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty, podobnie jak stężenie wynoszące 32 ng/mL lub więcej. Metaanaliza 17 zagnieżdżonych badań kontrolnych przypadków i trzech prospektywnych badań kohortowych wykazała zwiększone ryzyko raka prostaty u osób z najwyższych i najniższych kategorii stężenia 25-hydroksywitaminy D we krwi, przy czym w ostatnich publikacjach zwrócono uwagę na możliwe czynniki zakłócające.

Dieta

Badania sugerują, że witamina D odgrywa kluczową rolę w prewencji chorób alergicznych. Związek pomiędzy witaminą D a uczuleniem alergicznym jest silny. Dzieci mieszkające bliżej równika mają niższe wskaźniki reakcji alergicznych i mniej recept na EpiPen. Mają też niższe ryzyko rozwoju alergii na orzeszki ziemne. Istnieją nawet dowody, że witamina D ma znaczenie w zapobieganiu wadom wrodzonym, a jej niedobór wiąże się z wyższym ryzykiem przedwczesnego porodu.

Coraz więcej osób cierpi na niski poziom witaminy D, który to stan wiąże się z wieloma przewlekłymi i ostrymi chorobami. W związku z tym w ostatnich kilkudziesięciu latach nastąpił ogromny wzrost badań związanych z witaminą D. Duża ilość danych obserwacyjnych wspiera hipotezę, że witamina D jest krytycznym składnikiem odżywczym regulującym homeostazę energetyczną, funkcję immunologiczną i układ endokrynny. Oprócz roli w regulacji układu odpornościowego i tworzeniu kości, witamina D ma również szereg innych korzystnych efektów.

W rzeczywistości jedno z badań wykazało, że około 40% do 100% wszystkich starszych dorosłych ma niedobór witaminy D. Liczba ta obejmuje zarówno osoby starsze mieszkające w domach opieki, jak i zdrowych młodych dorosłych. Na przykład w Maine 48% białych dziewcząt w wieku przedszkolnym oraz 52% latynoskich i czarnych nastolatków ma niedobór witaminy D. W rzeczywistości niewiele produktów spożywczych jest wzbogaconych w witaminę D. W związku z tym ważne jest, aby ludzie uzupełniali spożycie witaminy D za pomocą wzbogaconej żywności.

Ostry i przewlekły niedobór witaminy D jest powszechny w wieku dorosłym, a istnieje wiele czynników ryzyka, które mogą prowadzić do niedoboru witaminy D. W przeciwieństwie do dzieci i niemowląt, starsi dorośli wytwarzają mniej witaminy D w swojej skórze. Również filtry przeciwsłoneczne mogą zmniejszać syntezę witaminy D. Osoby z chorobami, które ograniczają wchłanianie tłuszczu mogą być również narażone na niski poziom witaminy D. Należą do nich celiakia, choroba Crohna i mukowiscydoza.

Suplementy

W celu utrzymania odpowiedniego poziomu 25-hydroksywitaminy D w surowicy, dorośli muszą spożywać suplementy zawierające ten składnik odżywczy. Witamina D jest ważna dla wchłaniania wapnia i jest wymagana przez większość zdrowych osób. Jednak niektóre badania wykazały, że przyjmowanie suplementu witaminy D może prowadzić do umiarkowanego wzrostu ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych. Chociaż nie jest wymagana żadna konkretna ilość, aby uniknąć kamieni nerkowych, suplementy o wartości 800 IU lub więcej są zalecane dla zdrowych osób dorosłych.

Znaczenie suplementacji witaminą D było w ostatnich latach przedmiotem debaty. Chociaż fortyfikacja produktów spożywczych zwiększyła świadomość niedoboru witaminy D, w wielu krajach nadal obserwuje się znaczną liczbę przypadków krzywicy żywieniowej. Chociaż korzyści z suplementacji są powszechnie znane, związek przyczynowy między poziomem witaminy D a zdrowiem kości pozostaje niejasny. U dorosłych większość wytycznych zaleca poziom 25OHD w surowicy powyżej 50 ng/ml dla optymalnego zdrowia kości.

Pomimo braku rozstrzygających dowodów, istnieją liczne badania obserwacyjne łączące zły stan witaminy D ze zwiększonym ryzykiem nowotworów. Na przykład w badaniu obejmującym 6 998 dorosłych, osoby ze słabym statusem witaminy D były dwukrotnie bardziej narażone na rozwój raka niż osoby z odpowiednim poziomem witaminy D. Jednak ten wniosek nie jest spójny w różnych badaniach lub rodzajach raka. Dlatego wiele osób nadal przyjmuje suplementy witaminy D pomimo braku dowodów.

Chociaż ważne jest zwiększenie poziomu witaminy D u osób dorosłych, aby zapobiec chorobom przewlekłym, odpowiednia ilość zależy od koloru skóry. Osoby o ciemniejszej skórze mają tendencję do syntetyzowania mniejszej ilości witaminy D pod wpływem światła słonecznego niż osoby o jasnej skórze. Krajowe badanie przeprowadzone w USA wykazało, że średnie stężenie 25-hydroksywitaminy D w surowicy u osób rasy kaukaskiej wynosiło 28 ng/mL, podczas gdy osoby z Meksyku miały poziom aż 21 ng/mL. Dlatego u osób o ciemnej karnacji zaleca się odpowiednią dzienną dawkę witaminy D, aby uniknąć rozwoju chorób kości.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *